Ч А С О П И С

 

  П Е Д Е С Е Т      Г О Д И Н А   

 

Аутори изложбе
Тијана Бежанић, Бранко Кукић

 

Издавач
Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” Чачак

Педесет година часописа Градац (1974-2023)

Пола века померања граница

У петак 24. новембра у Галерији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” свечано је отвoрена изложба „Часопис Градац ‒ педесет година постојања” аутора Тијане Бежанић и Бранка Кукића. Програм је реализован у организацији Градске библиотеке Чачак, а у оквиру Националне престонице културе и пројекта „Чачанска родна”.

Публици се најпре обратио Бранко Кукић, главни уредник овог еминентног чачанског гласила, а затим и гости програма Јасмина Врбавац, Слободан Шијан, Светислав Басара, Горан Петровић и Милосав Мариновић.

Речима Љубе Поповића – часопис „Градац” је читава библиотека – а на изложби су одшкринута врата те библиотеке, јер се у витринама могу видети тематски сложена гласила по рубрикама: феномени, музика, писци светске књижевности, домаћи аутори, религија и мистика. Потом и својеврсне антологије: сликари, научници, стрип-аутори, организације и друштва, о часопису су рекли и сл. Видно место на изложби заузимају и награде које су биле логичан след, ако се има у виду вредност гласила и уређивачког тима, који је недавно изнедрио и 229–230. број. Ту су и фотографије Бранка Кукића и његових сарадника. Оно што аутори поставке нису издвојили у витрине налази се на 18 плаката, који обилују брижљиво одабраним текстовима и илустрацијама, али се одликују и софистицираним дизајном за који је заслужан академски графичар Зоран Јуреш.

Више информација o изложби и томе шта су учесници рекли о самом часопису можете погледати у секцији Опис кликом на картицу испод.

Каталог изложбе посвећен часопису „Градац” објављен је поводом свечаног отварања, а публикацију у електронској форми можете погледати на следећем линку: Kaталог- Часопис Градац педесет година.

Прекретнице за часопис „Градац” и јубилеј
наредна страна >