Пређи на главни садржај

Аритмија ÚRбаног певања

Фото-видео галерија

Отварање у Чачку (фотографије)

Први слајдер односи се на завршни део 59. Дисовог пролећа, тачније допуну са фотографијама увода у доделу Дисове награде које је укључило и получасовни поетско-музички перформанс, којим је свечано отворена изложба посвећена песнику и професору Бошковићу. У оквиру дела телевизијски прилози можете погледати како је протекло завршно вече, односно отварање изложбе 27. маја 2022. године у чачанској Библиотеци.

Изложба „Аритмија ÚRбаног певања” представила је свој пут и на Градском тргу у Чачку. Самим тим заокупирала је пролазнике и скренула пажњу грађанима. Затим је наставила да се промовише даље, као што је наведено у рубрици о самој изложби.

У гостима (Београду, Крагујевцу- фотографије)

Изложбом и промоцијом издања посвећених добитнику Дисове награде за 2022. годину Драгану Бошковићу Градска библиотека Чачак је отпочела сарадњу са УК „Пароброд” из Београда. „Паробродски разговори о Аритмији ÚRбаног певања” био је назив програма који је одржан у овој установи културе у четвртак, 29. септембра.

Он се састојао из два сегмента: први је био посвећен отварању поставке „Аритмија ÚRбаног певања”, а други је обухватио промоцију збирке изабраних песама „Најновији завет” Драгана Бошковића која је изашла током овогодишњег Дисовог пролећа. О манифестацији и новом концепту изложбе говорили су аутори, библиотекари Марија Радуловић и Тања Вуковић. Лауреат 59. Пролећа и уредник издања Богдан Трифуновић осврнули су се на садржину песничке књиге. 

Драган Бошковић је указао на значај Дисове награде и са публиком поделио шта му се након доделе догађа на стваралачком путу. На питање модератора програма да ли му је тешко да говори о сопственој поетици с обзиром на то да је универзитетски професор и да се бави анализом дела других аутора, Бошковић је казао да му је много лакше да тумачи туђу поезију, а да је најбоље да сопствену чита што је и учинио. 

На Међународном сајму књига у Београду у среду, 26. октобра 2022. године одржана је промоција издања и лауреата 59. Дисовог пролећа. Четвтрог сајамског дана публика је могла да ужива у различитим квалитетним садржајима, а када је у питању Градска библиотека Чачак посебну пажњу привукло је инспиративно казивање проф. др Михајла Пантића који је дао још једно ново виђење поезије Драгана Бошковића и тиме поново потврдио да је жири, који су поред њега чинили др Саша Радојчић и др Марко Аврамовић, донео праву одлуку.

У прилог томе ишло је и казивање тадашњег добитника Дисове награде који се кроз осврт на Најновији завет, 47. књигу у едицији „Књига госта”, дотакао кључних тачака своје поетике. Још један гост овог дана био је и добитник Награде „Млади Дис” Алекса Крстић, који је прочитао одабране стихове. 

Сада већ путујућа изложба „Аритмија ÚRбаног певања”, посвећена 59. добитнику Дисове награде, приказана је и пред крагујевачком публиком у репрезентативном галеријском простору Куће Ђуре Јакшића у петак, 28. октобра. На предлог организатора ове вечери, Народне библиотеке „Вук Караџић” у програм Октобарских свечаности у Крагујевцу уврштена је промоција песничке збирке „Најновији завет” Драгана Бошковића и поставка која осликава његов песнички и животни пут. 

Уз образложење зашто се баш у овом граду приказује изложба и везу песника и професора Бошковића са овим местом поетично је дочарала водитељ програма Ана Антонијевић из крагујевачке Библиотеке. Колико Драган Бошковић доживљава Крагујевац као свој други дом било је јасно по броју посетилаца и лицима која су већ са првим изговореним речима песме „Sound of Sinnersˮ доживела својеврсно убрзање и осетила да су ови стихови кардиограм његовог срца.

Телевизијски прилози

Видео снимак се односи на отварање изложбе посвећене добитнику 59. Дисове награде а уједно и завршно вече свечаности. У оквиру музичког спектакла, учесници свечаног програма су на другачији начин дочарали причу са плаката и приказали поезију Бошковића. Њихов заједнички наступ побрао је све симпатије публике. Погледајте у наставку!

Наредни видео снимак своди се на кратак приказ биографије и стваралаштва лауреата Дисове награде за 2022. годину. Такође други део снимка се односи на његов кратак интервју, као и говор градоначелника Чачка. Након пријема код градоначелника, отворена је мултимедијална поставка која је посвећена песнику Бошковићу.

Следећи видео материјал се односи на доделу Дисових награда. Тачније тадашњем носиоцу признања професору Бошковићу, као и добитницима за награду „Млади Дис” и есеј о Дису. У саставу видеа приказан је кратак интервју са добитницима.

Видео снимак се односи на кратак прилог отварања изложбе „Аритмија ÚRбаног певања”, која је посвећена професору Бошковићу а уједно је промовисана његова књига „Најновији завет” у репрезентативном галеријском простору Куће Ђуре Јакшића у Крагујевцу, чије су фотографије већ виђене код подтеме У гостима, ове рубрике . 

Везе до часописа и портала

Следећи линкови воде до вести које су пропратили и објавили бројни часописи и портали приликом свечаног отварања манифестације 59. Дисово пролеће, као и проглашењa добитника за ту годину.

 

РТС (16.03.2022. године, Културно): Драган Бошковић добитник Дисове награде 2022.

OzonPress (16.03.2022. година, Култура): Драган Бошковић добитник Дисове награде

Lav Plus(16.03.2022. година, Култура): Дисова награда

Nova.rs (16.03.2022. година, Култура): Добитник награде „Млади Дис”,  Драган Бошковић

MediaPortal (17.03.2022. година, Култура): Драган Бошковић- Лауреат Дисове награде за 2022. годину

Danas (18.03.2022. година, Култура): Дисова награда Драгану Бошковићу

MediaPortal (23.03.2022. година, Култура): Mала поестка кутија отворила 59. Дисово пролеће

OzonPress (25.05.2022. година, Култура): Траг прошлости, отисак будућности

OzonPress (27.05.2022. година, Друштво): Лауреат 59. Дисовог пролећа, Драган Бошковић

 

 

Повратак на почетну страницу свих изложби: Дигиталне изложбе Градске библиотеке Чачак

Покреће Omeka S