Пређи на главни садржај

Свечано отварање изложбе

Велики јубилеј – 175 година Библиотеке у Чачку обележен је у петак, 10. марта 2023. године на дан рођења песника Владислава Петковића Диса чије име носи и чију успомену посвећено чува. Тим поводом свечано је отворена изложба „Уточиште речи, прибежиште смисла аутора др Богдана Трифуновића која на симболичан начин представља временску линију са почетном тачком у 1848. години, када је оснивано Друштво за читање српско-словенских новина.

Суочени са изазовима данашњице, у свету који се брзо и драматично мења, многи осећају потребу за кутком који нуди смирење, осећајност, дубину промишљања, наговештај слободе. Вођени том потребом, запослени у чачанској Библиотеци су створили место сусретања мисли, идеја и надахнућа.

То је данас простор који окупља људе, креира и несебично дели нове вредности и постаје јединствено уточиште речи, прибежиште смисла. Више о том смислу, говорио је аутор истоимене изложбе и директор Библиотеке Богдан Трифуновић.

Први део изложбе чини временска линија која је приказана на 16 паноа и на којима је избор најзначајнијих година и догађаја из 175 година дуге библиотечке традиције у Чачку. Други део чини исти број паноа на којима су издвојене различите теме (простор, запослени, корисници, издавачка, програмска делатност, Дисово пролеће и др.) како би се што потпуније сагледао динамичан развој установе.

„Иако је изложба комплексна, посвећујем је једној врло важној теми, а то су људи. Било да говоримо о гостима, посетиоцима програма, читаоцима, корисницима или запосленима, сви они заједно су срце које покреће читалиште, читаоницу, књижницу и библиотеку, у прошлости а и данас”, истакао је Трифуновић најављујући да ће од априла до краја 2023. године ова изложба имати још неколико гостовања у градовима Србије.

Један дан у библиотеци је слика живота у малом. Ту се испредају приче о књигама, а у потрази за смислом најјача карика су читаоци свих узраста. Стога су на свечаности поводом дана установе додељена признања, највернијим старијим и млађим корисницима.

Инспирација за назив изложбе

Наслов је инспирисан цитатом из каталога изложбе урађеног 2008. године поводом 160 година Библиотеке. (Марија Орбовић, Оливера Недељковић, каталог 2008, страна 53 )  „ …да њихова заједничка кућа, најсигурније уточиште и у спокојним и у смутним временима, неће заувек бити саграђена само од речи.”

Такође је део инспирације из последње реченице свечане беседе Владана Матијевића приликом отварања нове зграде Библиотеке 2019. године: „Желим срећу и успех овој установи у будућем раду, јер она је место за лечење душе”, записао је аутор.

Покреће Omeka S