Пређи на главни садржај

Стручно вођење кроз изложбу

У Дворишту Градске библиотеке Чачак у четвртак, 20. априла 2023. године, стручним вођењем кроз поставку затворена je изложба „Уточиште речи, прибежиште смисла” др Богдана Трифуновића. Ауторово појашњење садржаја паноа употпуњено је гостовањем драмског уметника Љубивоја Тадића.

Трифуновић је посетиоцима приближио концепцију изложбе, засновану на две садржајно повезане целине које обухватају по 16 паноа. Истакао је да први део представља хронологију најзначајнијих догађаја из 175 година дуге библиотечке традиције у Чачку, од 1848. па до данас. Потом је нагласио да други део покрива различите теме са циљем сагледавања концепције развоја установе Библиотеке.

Љубивоје Тадић је у три блока говорио поезију завичајних песника Владислава Петковића Диса, Бране Петровића и Бранка В. Радичевића. Интерпретирање стихова је додатно обогатио личним успоменема на његова два савременика, књижевника који су одавно премашили меру завичаја, чиме је уједно најавио и представу „Плава линија живота” коју ће лета 2023.  године  извести у Овчар Бањи и Чачку поводом отварања Легата Бранка В. Радичевића.

Изложба „Уточиште речи, прибежиште смисла након затварања у простору Библиотеке се сели на Градски трг, где ће Чачани моћи да је погледају у наредних месец дана. Након тога, планирана су гостовања у неколико градова Србије.

Покреће Omeka S